Foto: Jan Kramer AkkerbouwNieuws

Opec-akkoord drijft koolzaadprijs omhoog

Het akkoord van de olielanden drijft de prijs van koolzaad omhoog. Het februaricontract voor koolzaad sloot woensdag op €408 per ton. Dat is de hoogste prijs voor het eerstaflopende koolzaadcontract in ruim 2,5 jaar.

De organisatie van olie-exporterende landen (Opec) bereikte een akkoord over het verminderen van de olieproductie. De dagelijkse productie van 33,6 miljoen vaten wordt vanaf 1 januari met 1,2 miljoen vaten verminderd. Hierdoor stijgt de olieprijs. Dat trekt ook de prijs van plantaardige olie mee omhoog, omdat veel palmolie, soja olie en koolzaadolie wordt vermengd met fossiele diesel.

Lees ook: Olieprijs loopt verder op na Opec-deal

Het februaricontract voor koolzaad werd woensdag in Parijs €3,50 duurder en sloot op €408, de hoogste koolzaadnotering sinds april 2014. Aan het begin van de handelsdag steeg de koolzaadprijs donderdag verder. Ook op de termijnmarkt in Winnipeg in Canada steeg de koolzaadprijs. Soja-olie werd woensdag ook duurder op de termijnmarkt in Chicago, evenals de notering voor palmolie op de termijnmarkt in Kuala Lumpur in Maleisië.

De prijzen van sojabonen daalden woensdag echter in Chicago. Dat komt omdat de oogst ervan in Brazilië bijna van start gaat. Dat is nadelig voor de Amerikaanse export. Sojabonen waren in november juist duurder geworden omdat China veel sojabonen kocht in de VS. De VS heeft ook last van de duurdere dollar ten opzichte van de Braziliaanse real. Hoewel veel mais in de VS wordt verwerkt tot ethanol, gaat ook de maisprijs niet mee omhoog met die van plantaardige olie.

Beheer
WP Admin