Foto: Dennis Beek AkkerbouwNieuws

NAK: geen ruimere blauwnorm pootgoed

De keuringsnorm voor blauwverkleuring van pootaardappelen wordt niet verruimd.

Er is onvoldoende draagvlak voor, concludeert de vaste commissie pootaardappelen van de keuringsdienst NAK. Het voorstel voor de verruiming was ingediend door drie aardappelhandelaren. Die hebben het voorstel weer ingetrokken en wachten af wat de discussie over een eventuele structurele normaanpassing gaat opleveren.

Tekort aan pootgoed

Er is een tekort aan pootgoed voor de aardappelteelt in 2017. Dat komt omdat de hectareopbrengsten door het matige groeiseizoen zo’n 10% achter blijven op vorig jaar. Ook zijn er erg veel groeischeuren, vooral in bepaalde rassen. Daarom verruimde de NAK onlangs de norm voor groeischeuren, zodat 20.000 ton extra pootgoed beschikbaar komt.

Bij zetmeelaardappelen speelt ook nog het hoge zetmeelgehalte, waardoor de knollen gevoelig zijn voor stootblauw. Dat is net als groeischeuren een cosmetisch gebrek, maar tast de kiemkracht van de knol niet aan. De drie aardappelhandelaren hadden daarom een verruiming aangevraagd voor de keuringsnorm voor blauwverkleuring, maar zien daar nu van af.

Vrees voor illegale pootgoedhandel

De norm voor groeischeuren is mede aangepast, omdat de vaste commissie een illegaal circuit vreest van pootaardappelen met te grote groeischeuren, maar die wel bruikbaar zijn. Breeders Trust, de organisatie die toeziet op naleving van het kwekersrecht, gaat daar extra op letten, zegt directeur Geert Staring. “Ik betwijfel of de normverruimingen voldoende zijn om het tekort aan pootgoed op te heffen. Wij hebben onze aandeelhouders gevraagd extra alert te zijn op signalen van illegale handel. Ook kan iedereen een anonieme tip achter laten op onze site. Het voorkomen van illegale pootgoedhandel is een belang van de hele aardappelsector.”

Uitwerking NAK-plus-systeem

De discussie rond groeischeuren is voor de NAK aanleiding om een NAK-plus-systeem uit te werken. In zo’n systeem zijn de minimum NAK-normen de basis, die alleen worden veranderd als de hele sector dat wil. Dat kunnen lagere normen zijn dan de huidige, bijvoorbeeld voor cosmetische aspecten zoals groeischeuren, blauw, groen en inwendige gebreken. Aan de minimum NAK-eisen kunnen leveranciers hun eigen vrijwillige bedrijfsnormen toevoegen. Het NAK-plus systeem wordt voorgelegd aan de telersvergaderingen, de adviesraad en de vaste commissie van de NAK.

Beheer
WP Admin