Ruud van Heugten van Greenport Venlo - Foto: Bart Nijs AkkerbouwNieuws

Miljoenenplan voor Greenport Venlo

Directeur Ruud van Heugten van Greenport Venlo mag in het nieuwe jaar aan de slag met €160 miljoen. Tot 2040 moet hij daar tienduizend banen mee creëren.

Een logistieke dienstverlener heeft er 30 hectare aangekocht. En er komt een golfterrein met de volle achttien holes. Maar dat is pas het begin.

In totaal heeft de Greenport, een ontwikkelingsbedrijf voor de tuinbouw, 300 hectare grond te verkopen op en rond het voormalig Floriadeterrein tegenover Veiling ZON. Met de verkoop van die grond moet een campus op het gebied van gezonde voeding gecreëerd worden. Partner daarin is, behalve de provincie en de gemeenten Venlo, Horst aan de Maas en Venray, ook de Universiteit van Maastricht.

In een interview met De Limburger spreekt Van Heugten de wens uit een onderzoekscentrum van een voedselgigant als Unilever aan te trekken. Eerder bouwde FrieslandCampina een onderzoekscentrum op de campus van Wageningen UR. Het Franse Danone koos dan weer voor een locatie vlakbij de universiteit van Utrecht.

Banen naar Polen en robots

In het interview houdt Van Heugten ook wat slagen om de arm als het gaat om het oplossen van de werkloosheid in Noord-Limburg, met al die nieuwe banen. Zelfs als er inderdaad tegen 2040 voldoende bedrijvigheid zou zijn binnengehaald om de hele 300 hectare te hebben volgebouwd, dan zou dat misschien wel met veel buitenlandse werkkrachten en gerobotiseerde arbeid draaiende kunnen worden gehouden.

Greenport Venlo zegt het tweede grootste tuinbouwgebied in Nederland te zijn. Als ook de naburige Duitse regio Niederrhein wordt meegerekend, is Greenport Venlo zelfs de grootste tuinbouwconcentratie in Europa.

Beheer
WP Admin