Oogst van wintertarwe. - Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

Meer aren in tarwe door rollen en plantversterkers

Wintertarwe rollen of behandelen met plantversterkers zorgt voor meer aren. Dat is de conclusie uit een demoperceel van het CZAV project ‘Naar 15 ton tarwe’.

Een van de vragen binnen het project is wat je als teler na het zaaien nog kunt doen om het optimale aantal aren te halen. Daartoe is op PPO-proefboerderij een demo aangelegd, waarbij de tarwe in het voorjaar met een camebridgerol, een gladde rol of met een eg behandeld zijn.

Plantversterkers

Naast de mechanische behandeling is in de demo ook nog het effect van plantversterkers meegenomen. Van alle objecten zijn de scheuten en het aantal aren dat uiteindelijk overbleef geteld. Rollen en eggen zorgde voor meer aren per vierkante meter, ook plantversterkers zorgden voor 40% meer aren. Dat wil volgens projectleider Ton Hendrickx van CZAV niet zeggen dat de opbrengst ook 40% hoger is. Om ook het opbrengst effect te bepalen wordt komend seizoen een proef aangelegd.

Geen effecten van stikstof en bladbemestingen

Opmerkelijk is dat dit seizoen in het project geen stikstofeffecten en geen effecten van bladbemestingen gevonden zijn. Volgens Hendrickx waren andere groeifactoren zoals zonnestraling de beperkende factoren.

Beheer
WP Admin