AkkerbouwNieuws

MH-kwestie uien gaat over procedure, niet over inhoud

Het dreigende einde van de Europese toelating van de actieve stof maleïne hydrazide (MH) voor kiemremmingsmiddelen heeft alles te maken met de procedure, volgens Harry Salomons, crop manager bij Certis.

Toelatingshouders hebben onvoldoende tijd om twee vragen van voedselveiligheidsautoriteit Efsa te onderzoeken en beantwoorden. Dat zegt Salomons. “Die vragen zijn laat in het proces door de Efsa gesteld, en nu voorziet de procedure niet in de gelegenheid om de vragen te beantwoorden.”

Speciale werkgroep buigt zich over vragen

Die vragen gaan over toxicologisch onderzoek ten aanzien van het niveau hydrazide, en over ontbrekende informatie over metabolieten. Een zeer technisch verhaal, dus. Een speciale werkgroep, waarin onder meer de toelatingshouders zitten, buigt zich over de vragen.

Op 6 en 7 december staat een vergadering gepland tussen de Europese Commissie en de nationale autoriteiten. De lidstaten kunnen dan het enorme belang van MH voor de Nederlandse landbouw motiveren. Een cruciaal moment, maar het definitieve besluit wordt in maart genomen.

Uitstel krijgen voor aanleveren informatie

De uiensector is een lobby begonnen om tijd te winnen. De sector wil op die vergadering uitstel krijgen voor het aanleveren van de gevraagde informatie. Het is heel belangrijk dat dit lukt, stelt Salomons. “Het is altijd goed om kritisch naar toelatingen te kijken, dat staat buiten kijf. Maar geeft ons een eerlijke kans om onze middelen te behouden. Als we op 6 en 7 december geen uitstel krijgen, vervalt MH en dan wordt vooral de uiensector de dupe.”

Voor de kiemremmingsmiddelen op basis van MH zijn geen goede alternatieven. Als MH vervalt, kunnen uien niet meer lang worden bewaard en loopt de vooraanstaande Nederlandse exportpositie gevaar.

Beheer
WP Admin