Foto: Koos Groenewold AkkerbouwNieuws

LTO-Akkerbouw bezorgd over fusies in zaad en chemie

De akkerbouw is bezorgd over de recente fusies in de zaad- en chemiesector. Voorzitter Jaap van Wenum van LTO-Akkerbouw verwees op een ledenbijeenkomst in Uithuizen (Groningen) naar de voorgenomen fusie tussen Dow Chemical en DuPont.

Daarnaast heeft ChemChina het voornemen Syngenta te kopen. En Bayer heeft een bod uitgebracht op Monsanto. “Als dit allemaal door gaat, zie je een nog grotere concentratie bij de toeleveranciers van zaaizaad en gewasbeschermingsmiddelen aan de akkerbouwers.”

Van Wenum vindt dat zorgelijk. “Ook de afnemers van onze producten zijn al sterk geconcentreerd. Er zijn nog maar een paar supermarktketens en aardappelverwerkers. Nu dreigt ook bij onze leveranciers een sterke concentratie te ontstaan.”

Overname weerbureau

Daar komt bij dat Monsanto de laatste jaren een aantal bedrijven heeft gekocht die gespecialiseerd zijn in het analyseren van gegevens over het weer. Van Wenum: “Vooral in de VS heeft Monsanto daar een sterke positie in gekregen. Het concern heeft recent ook een weerbureau overgenomen in de EU. De weerdata zijn nodig voor de beslissingsondersteunende systemen, die akkerbouwers gebruiken. Straks levert Bayer/Monsanto niet alleen het zaad en de gewasbeschermingsmiddelen, maar ook de data voor een BOS dat de akkerbouwer gebruikt. De akkerbouwers komen dan in een penibele situatie.”

Patenten op natuurlijke eigenschappen ongewenst

Van Wenum ziet ook een lichtpuntje. “De Europese Commissie vindt dat patenten op natuurlijke eigenschappen en op producten die voortkomen uit klassieke veredeling ongewenst zijn. Dat moet nog worden bekrachtigd door het Europees Octrooibureau. Als die het advies overneemt, geeft het de grote concerns minder macht op de zaadmarkt.”

Beheer
WP Admin