199379 Aardappelpootmachine met bemestingsinstallatie AkkerbouwNieuws

Keuringsdienst NAK versoepelt norm pootaardappelen

De vaste commissie voor pootaardappelen van keuringsdienst NAK versoepelt de norm voor groeischeuren in pootgoed. NAK vreest dat anders een tekort aan pootaardappelen ontstaat.

De inschatting is dat door de versoepeling zo’n 20.000 ton pootgoed extra beschikbaar komt. De versoepeling verdeelt de aardappelsector.

Groeischeuren maximaal 1,5 centimeter diep

De versoepeling houdt in dat voor alle pootaardappelen in klasse B, de laagste pootgoedklasse, groeischeuren maximaal 1,5 centimeter diep mogen zijn. De norm was 0,5 centimeter. Voor alle hogere klassen pootgoed kan ook de versoepelde norm van 1,5 centimeter worden gehanteerd, maar deze partijen krijgen dan een Waardering II. Dat houdt in dat de pootaardappelen alleen binnen Nederland mogen worden afgezet. De klasse B met de versoepelde norm kan wel in het buitenland worden afgezet.

Versoepelde norm valt binnen EU-regels

De versoepeling van de norm voor groeischeuren geldt alleen voor dit seizoen. Volgens de NAK past de versoepelde norm binnen de regels die de EU hanteert voor zichtbare gebreken aan pootaardappelen (maximaal 3% van het gewicht mag uitwendige gebreken hebben). De vaste commissie versoepelt de norm na een verzoek van de Vavi, de organisatie van aardappelverwerkers, en aardappelhandelshuis Agrico.

De omvang van het probleem werd pas laat duidelijk, zegt Jan van Hoogen, directeur van Agrico. “We wisten dat er groeischeuren waren, maar dachten eerst dat het wel mee zou vallen. Toen duidelijk werd dat we een tekort zouden krijgen aan pootgoed voor de verwerkers, hebben we samen met de Vavi het voorstel gedaan. Dat is nog eens vertraagd doordat de vaste commissie eerst een sectorconsultatie wilde.”

Agrico: versoepeling weinig effect op prijs

Van Hoogen stelt dat de versoepeling weinig effect zal hebben op de pootgoedprijzen. “Er is al een tekort aan pootgoed voor de fritesrassen en de versoepeling heft dit tekort lang niet op. Pootgoed van alle fritesrassen is al lang uitverkocht.”

Woordvoerder Tom van der Meer van de Vavi zegt dat de hectareopbrengsten door het groeiseizoen al zo’n 10% lager liggen. “Of de versoepeling het tekort opheft, weet niemand. Nog niet alle pootgoed is gesorteerd. De versoepeling voorkomt dat een chaotisch circuit ontstaat van pootgoed dat niet aan de keuringsnormen voldoet.”

LTO: vrees voor illegaal circuit

Ook voorzitter Peter Berghuis van de LTO-werkgroep Pootaardappelen vreest een illegaal circuit van pootaardappelen met groeischeuren. “Dat willen we niet uit fytosanitaire overwegingen. Denk maar aan de problemen met ringrot door illegaal pootgoed van een aantal jaren geleden op Goeree Overflakkee. Daarom heeft LTO met tegenzin ingestemd met de versoepeling. Maar het verzoek had veel eerder ingediend moeten worden.”

HZPC fel tegen versoepeling norm

Directeur Geard Backx van HZPC is fel tegen de versoepeling. “Je kunt niet halverwege het sorteerseizoen de normen veranderen. Telers die al gesorteerd hebben, worden sterk benadeeld. Procedureel kan zoiets alleen bij een noodsituatie. Maar de groeischeuren zijn in de zomer al ontstaan. Het argument dat anders een illegaal circuit ontstaat, snijdt geen hout. Dan kun je alle normen wel versoepelen om dat te voorkomen.”

‘Je kunt niet halverwege het sorteerseizoen normen veranderen. Telers die al gesorteerd hebben, worden sterk benadeeld’

Stet Holland: timing verkeerd

Directeur Peter Ton van handelshuis Stet Holland vindt de timing verkeerd. “In september hadden we hier een open discussie over kunnen voeren. Bovendien schept deze versoepeling een precedent voor andere aanpassingen van de keuringsnormen.”

Verzoek om normversoepeling blauwverkleuring

Drie aardappelhandelaren hebben een verzoek ingediend bij de NAK om de norm voor blauwverkleuring in pootaardappelen te versoepelen. Dat probleem speelt bij pootgoed voor zetmeelaardappelen, zegt handelaar Theo Hof uit Balkbrug. “De aardappelen hebben dit jaar een hoog gehalte aan zetmeel. Daardoor is veel meer blauwverkleuring ontstaan. Als de vaste commissie voor pootaardappelen de norm versoepelt, komt meer pootgoed beschikbaar voor telers van zetmeelaardappelen. Als dat kan bij groeischeuren, moet dat ook kunnen bij blauwverkleuring. We hebben nog geen officiële reactie gekregen.”

Beheer
WP Admin