Foto: Koos Groenewold AkkerbouwNieuws

Extra eisen aan voedselproductie zijn blijvertje

De biologische trend zet door en verduurzamingskeurmerk Milieukeur wordt de ‘license to produce’.

Dat zei retaildeskundige Huub Welles van Welles Agro & Retail Desk op het symposium Innovatiedilemma: supermarkt versus teler of supermarkt én teler, dat donderdag werd gehouden in Venray.

Op het symposium werd duidelijk dat bovenwettelijke eisen rondom mrl’s (maximale residu limiet) niet meer verdwijnen, hoewel er wetenschappelijk gezien geen reden is voor die extra eisen.

‘Consument wil geen chemie’

“Het gaat hier om het gevoel bij de consument”, legt Welles uit. “Een gevoel kun je niet weerleggen met wetenschappelijke feiten. De consument wantrouwt die zelfs. De consument wil geen chemie, dus dan wil de retail dat ook niet. Producenten moeten daarin meegaan.”

Albert Heijn wil in 2019 de 28 meest schadelijke middelen voor milieu en bijen uit haar schappen weren. Groentetelers mogen die middelen dan niet meer gebruiken.

PPS Groen

In die ontwikkeling past het project PPS Groen, waarin wordt gezocht naar niet-chemische alternatieven om de afhankelijkheid van chemie te verminderen. “Misschien rijden er straks wel robotjes door het veld om onkruid te wieden”, schetste onderzoekster Marleen Riemens van WUR als toekomstbeeld. Aan dit project nemen producenten, handelaren en retailers deel. “Een ketenbreed gedragen initiatief is vrij uniek. Het is de richting die we op moeten.”

Beheer
WP Admin