Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

Door groeischeuren dreigt tekort aan pootgoed

Er dreigt een tekort aan pootgoed voor de verwerkende industrie door groeischeuren.

De vaste commissie pootaardappelen van de keuringsdienst NAK buigt zich woensdag 7 december over een heikel probleem. Door het bijzondere groeiseizoen zitten er veel groeischeuren in pootaardappelen. Dat is vervelend voor de telers, want knollen met te grote groeischeuren moeten eruit worden gehaald. Die zijn ongeschikt voor de afzet in de consumptiesector, want fritesindustrie en pakstations hebben een hekel aan groeischeuren. Dat pootgoed moet naar de vlokkenindustrie of worden verkocht als veevoer. Dat kost de telers handenvol geld.

‘Het is een cosmetisch en geen fytosanitair probleem’.

De groeischeuren zijn ook vervelend voor de aardappelverwerkende industrie, want die dreigen te weinig pootgoed te krijgen van de door hen bestelde rassen.

Groeischeuren zijn geen groot probleem in pootgoed, want de knollen kiemen net zo goed als puntgave knollen. Het is een cosmetisch en geen fytosanitair probleem. Tenzij de groeischeuren zo groot zijn dat ze over de kiemgaten lopen. Dan zijn er gewoon minder kiemen. Daarom stelt de NAK als eis dat knollen met te grote scheuren er uit moeten.

Vooral bij gevoelige rassen

Grote groeischeuren komen dit jaar zo veel voor, vooral in gevoelige rassen, dat vanuit de aardappelverwerkende industrie het verzoek is neergelegd bij de vaste NAK-commissie om de normen te versoepelen. Het verzoek wordt in ieder geval ondersteund door Agrico, want de rassen Agria en dochterrassen zoals Fontane hebben er last van dit jaar. Pootgoedtelers die geen groeischeuren hebben, laten de norm liever zoals die is. Want als er veel pootgoed wordt uitgesorteerd, kan dat een hogere prijs opleveren voor het gave pootgoed.

Illegale afzet

Maar als telers veel knollen moeten uitsorteren vanwege groeischeuren, zal straks meer pootgoed gesneden (moeten) worden door de consumptietelers. Dit om toch voldoende pootgoed te krijgen van de door hen gewenste rassen. Dat vergroot het risico op ringrot. Daarnaast kunnen pootgoedtelers in de verleiding komen knollen met groeischeuren illegaal af te zetten.

Tussenoplossing

Daarom komt de NAK-commissie waarschijnlijk met een tussenoplossing. Zo kunnen uitgesorteerde pootaardappelen met groeischeuren een ‘Waardering II‘ krijgen. De pootgoedteler krijgt dan nog een redelijke prijs voor de poters. In ieder geval veel meer dan wanneer ze weg moeten voor de vlokken of veevoer. De verwerkers krijgen voldoende pootgoed. En de sector voorkomt dat pootgoed op grote schaal gesneden wordt volgend jaar, of dat er een illegaal circuit ontstaat van poters met groeischeuren.

Beheer
WP Admin