Foto: Bart Nijs AkkerbouwNieuws

Cosun: regeling voor duizenden hectare bevroren bieten

Enkele duizenden hectare suikerbieten zijn aangetast door de strenge nachtvorst. Bietentelerscoöperatie Cosun treft een regeling voor de getroffen telers. Cosun verwacht dat veel vorstschade onherstelbaar is.

Normaal mogen telers geen bevroren bieten leveren. Om de financiële schade te beperken heeft Cosun een regeling getroffen om toch zoveel mogelijk bieten te kunnen verwerken. Telers kunnen partijen bevroren bieten leveren tegen bijzondere voorwaarden en kunnen zich tot maandag 12 december bij Suiker Unie aanmelden voor de regeling. Voor partijen bevroren bieten geldt een verwerkingsbijdrage van €7,50 per ton netto bieten. De eisen voor vorstschade zijn niet van toepassing.

Eenmalige regeling

De bevroren bieten worden zo snel mogelijk verladen. Suiker Unie bepaalt de volgorde van laden. Telers moeten zich zelf aanmelden, maar zijn niet verplicht om voor de regeling te kiezen. Als een teler niet voor deze regeling kiest, blijven de normale leveringsvoorwaarden van kracht. Suiker Unie komt de bieten ophalen op het geplande tijdstip en weigert in principe bevroren bieten. De regeling is éénmalig en blijft van kracht zolang de bevroren bieten verwerkbaar zijn. Suiker Unie weigert in ieder geval rotte bieten. Suiker Unie verschuift reguliere leveringen mogelijk naar achteren, om ruimte te maken voor het versneld ophalen en verwerken van bevroren bieten.

Voor alle reguliere leveringen vanaf dinsdag 6 december betaalt Cosun een aanvullende premie van €0,25 per ton netto bieten. Als het verladen meer dan een week wordt uitgesteld, gaat de premie naar €0,50 per ton.

Beheer
WP Admin