Foto: Koos van der Spek AkkerbouwNieuws

‘Bietenareaal EU groeit 15%’

Het bietenareaal in de EU groeit tussen 2016 en 2021 met 15%. Dat komt doordat op 1 oktober 2017 de suikerquotering vervalt.

In 2016 groeide het areaal al, omdat suikerproducenten en bietentelers inspelen op het einde van de quotering.

Vooral volgend jaar groeit het bietenareaal hard, verwacht Strategie Grains. Het Franse marktbureau verwacht een groei van 8%. Dat betekent dat er 120.000 hectare bijkomt. Het areaal in de EU groeit dan volgens Stratégie Grains naar 1,61 miljoen hectare. Dat zei analist Andree Defois van Strategie Grains in Londen op de AgriRisk Forum, meldt nieuwssite Agrimoney. Defois verwacht een sterke stijging, omdat suikerproducenten zo snel mogelijk marktaandeel willen veroveren. Het grotere bietenareaal kan ten koste gaan van het graanareaal in de EU.

Groei van 20% verwacht

Vooral in Frankrijk en Nederland gaan de akkerbouwers veel meer bieten zaaien. De Franse bietentelersorganisatie CGB verwacht in Frankrijk een groei van 20% in 2017. Dat betekent dat de telers 400.000 hectare suikerbieten inzaaien, 80.000 hectare meer dan dit jaar. De Nederlandse bietentelerscoöperatie Cosun heeft 20% extra ledenleveringsbewijzen (LLB’s) toegekend aan de leden, en een toewijzing vastgesteld van 112%. Dat betekent dat de telers 12% extra bieten kunnen leveren, bovenop hun LLB-bieten. Dit jaar is 71.500 hectare bieten geteeld. Dat groeit dan volgend jaar naar 85.000 tot 90.000 hectare, afhankelijk van de mate waarin de telers hun toewijzing vol zaaien.

Concurrentiestrijd tussen suiker en isoglucose

In oktober 2017 vervalt ook de quotering van isoglucose, een zoetstof die wordt gemaakt van graanzetmeel. Het volume aan isoglucose is door de quotering slechts 5% van het suikervolume. Volgens Defois bestaat 10% van de zoetstof in frisdrank in de EU uit isoglucose. In de VS is dat 90%. Daar is geen quotering voor isoglucose. Defois verwacht daarom vanaf volgend jaar een felle concurrentiestrijd in de EU tussen suiker en isoglucose.

Beheer
WP Admin