Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

‘België groeit naar 100.000 hectare aardappelen’

België teelt binnenkort meer dan 100.000 hectare consumptieaardappelen. Dat areaal is nodig om over twee jaar 4,5 miljoen ton aardappelen te kunnen verwerken.

Dat verwacht secretaris Romain Cools van Belgapom, de brancheorganisatie voor de aardappelhandel en -verwerking. Nu staat er bijna 90.000 hectare aardappelen in België. In zeven jaar is het areaal 46% gegroeid.

Cools verwijst in een interview met nieuwssite Vilt naar de slechte prijzen voor suiker en graan. “Ik verwacht een verdere verschuiving naar de aardappelteelt. Maar niet elke grond is geschikt voor aardappelen. Bovendien geldt voor de aardappelteelt een verplichte teeltrotatie. Daarom is een areaal van veel meer dan 100.000 hectare niet realistisch.”

Ook hogere hectareopbrengsten nodig

Cools verwacht dat de Belgische verwerkers niet genoeg hebben aan 100.000 hectare om aan de vraag naar aardappelproducten te voldoen. “Ook de opbrengst per hectare moet daarom hoger. De vraag naar aardappelproducten is enorm. De Belgische verwerkende bedrijven verkopen al een kwart van hun verwerkte producten buiten de Europese grenzen. Wat betreft diepgevroren aardappelproducten gaat het zelfs om een derde van de productie. Ik sluit zelfs niet uit dat onze verwerkende bedrijven een dubbele productie kunnen afzetten op de wereldmarkt.”

Voor het halen van hogere hectareopbrengsten ziet Cools een rol weg gelegd voor onderzoeksinstellingen, zoals Ilvo, PCA en Inagro. “Zij moeten hun onderzoek richten op een hoger teeltrendement. Door preciezer te werken, kunnen we duurzame groei realiseren.”

Beheer
WP Admin