Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

Bayer ontwikkelt koolzaad met kwart hogere opbrengst

Een nieuwe variëteit koolzaad van Bayer levert in Noord-Amerika tot 25% meer opbrengst per hectare op.

Gent – Een nieuwe variëteit koolzaad van Bayer levert in Noord-Amerika tot 25% meer opbrengst per hectare op. De koolzaadvariëteit, ontwikkeld door wetenschappers van Bayer CropScience, heeft stevigere peulen. Bayer CropScience verwacht dat de variëteit tegen 2020 beschikbaar komt in de EU, meldde het concern op een bijeenkomst in Gent.

Bij koolzaad gaat vlak voor of tijdens de oogst 10 tot 15% van de zaden verloren. Als de planten afrijpen worden de peulen broos, zegt biotechnoloog Bart Lambert. “De naad in het peultje degenereert en bij druk valt het peultje uiteen.”

Chemische mutagenese

Samen met wetenschappers van de universiteit van San Diego (VS) spoorde Bayer het gen op dat betrokken is bij de vorming van de naad. Door een kleine mutatie in dat gen werd een variëteit met een stevigere peul ontwikkeld. Dat gebeurde via chemische mutagenese, waarbij met chemische stoffen het genoom is veranderd. Er zijn geen genen van buiten ingebracht.

Grotere zaden met betere kwaliteit

De onderzoekers stellen dat niet alleen zaadverlies is te vermijden, maar de plant levert ook grotere zaden met een betere kwaliteit. Dat verhoogt de olieproductie per hectare. Koolzaad is in areaal het op een na grootste oliehoudende gewas in de wereld, na sojabonen. Koolzaad is de derde bron van plantaardige olie, na palmvet en soja.

Beheer
WP Admin