Foto: Jan Willem Schouten AkkerbouwNieuws

Agrico betaalt record aan leden

Agrico betaalde afgelopen boekjaar 2015/2016 een recordbedrag van €202 miljoen aan de leden. Dat is 23% meer dan de €164 miljoen die de Agrico-leden in het boekjaar ervoor ontvingen.

Directeur Jan van Hoogen spreekt van een topjaar voor de coöperatie, “ondanks het feit dat het een boekjaar met grote uitdagingen was. Algerije stelde plotseling een importquotum in voor pootaardappelen. We hadden problemen met een Letter of Credit van een bank in Libië voor een order van €1,5 miljoen. En er waren afgelopen voorjaar veel klachten over de opkomst van de poters bij de consumptietelers in Nederland en België.”

Goede export pootgoed binnen Europa

De omzet over boekjaar 2015/2016 steeg met 14% ten opzichte van het vorige boekjaar naar €269 miljoen. Het bedrijfsresultaat ging van €1,3 miljoen naar €3,0 miljoen. Het nettoresultaat verdubbelde naar €1,2 miljoen. Van Hoogen noemt een aantal redenen voor het financiële succes. “De pootgoedexport binnen Europa liep heel goed. We hebben 462.300 ton pootaardappelen geleverd. Dat is 11% meer dan vorig boekjaar. Het pootgoed is ook voor een iets hogere prijs verkocht. De prijs voor consumptieaardappelen was veel hoger dan in 2014/2015.”

Export buiten EU lastig

De export van pootaardappelen naar landen buiten de EU was echter lastig, zegt Van Hoogen. “De lage olieprijs zet het inkomen van landen zoals Algerije onder druk. Egypte heeft een groot deviezenprobleem, waardoor het voor de afnemer moeilijk is om betalingszekerheid te garanderen. Verder maken de interne oorlogen zoals in Irak, Syrië en Libië het zakendoen gecompliceerd.”

Beheer
WP Admin