Foto: Twan Wiermans AkkerbouwNieuws

Winters weer nekt tarwe-export Canada

Canada exporteert dit seizoen veel minder tarwe dan gebruikelijk.

Dat komt omdat de laatste tarwe onder winterse omstandigheden wordt geoogst. De Amerikaanse landbouwraad in Canada schat de tarwe-export voor seizoen 2016/2017 op 21 miljoen ton. Dat is de kleinste export voor Canada in 4 jaar.

Volgens de landbouwraad wordt de laatste tarwe in de provincies Alberta en Saskatchewan geoogst, terwijl de eerste sneeuw al is gevallen. De akkerbouwers moesten de oogst voortdurend uitstellen door regen. Het vochtige weer drukte de hectare-opbrengsten en de kwaliteit.

Tegenvallende kwaliteit drukt export

De provinciale overheden in Alberta en Saskatchewan meldden vorige week dat 82% van het graan was geoogst. De harde tarwe was pas voor 77% klaar. Normaal is de graanoogst eind oktober achter de rug. Voor heel Canada verwacht de landbouwraad een oogst van 29 miljoen ton tarwe. Dat is landelijk gezien de hoogste productie in 3 jaar. Maar de tegenvallende kwaliteit drukt de export, verwacht de landbouwraad.

Vierde exporteur

Canada is de vierde exporteur van tarwe in de wereld, na Rusland, de VS en de EU. Ook in de EU heeft regen de kwaliteit van de tarwe aangetast. Analisten verwachten daardoor dit seizoen een tekort aan hoogwaardige tarwe in de wereld en groter aanbod aan voertarwe.

Beheer
WP Admin