Foto: Ruud Ploeg AkkerbouwNieuws

Van Dam trekt extra geld uit voor aardappelsector

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) trekt extra geld uit voor de aardappelketen. Dat zegt hij in reactie op de initiatiefnota Nederland Pieperland van VVD-Kamerlid Helma Lodders.

“Nederland is een wereldspeler op aardappelgebied. Bijna alle pootaardappelen komen uit Nederland, meer dan 90%. Aardappelen zijn veel voedzamer dan rijst of mais. De teelt ervan verbruikt veel minder water en brengt veel meer op per hectare. Zeker in omstandigheden waarin de teelt van gewassen ingewikkelder wordt door klimaatverandering, biedt de aardappel uitkomst”, zegt Van Dam.

Hij prijst tijdens het debat in de Tweede Kamer ook de aardappelverwerking. “Nederland is ook een van de topspelers in de wereldwijde verwerking van aardappels”, zegt hij.

Sterkere positie op wereldmarkt

Van Dam wil het innovatiebudget (€8,8 miljoen) van de Voedselagenda inzetten op vijf doelen: de aardappel, het ondersteunen van startende bedrijven, plantaardige eiwitten, groene gewasbeschermingsmiddelen en de benutting van data (ICT) ter ondersteuning van de primaire productie.

Het budget voor de aardappelsector is bedoeld om de positie van Nederland in de wereldwijde aardappelmarkt te versterken. Hier liggen volgens Van Dam veel kansen.

Ruimte voor innovatie in akkerbouw

Lodders vroeg met haar initiatiefnota Nederland Pieperland aandacht voor problemen en uitdagingen waar de aardappelsector voor staat. Deze problemen werden eerder in een ABN Amro-rapport belicht. Er moet volgens Lodders meer ruimte komen voor innovatie in de aardappelsector, maar ook in andere akkerbouwsectoren. De politica heeft de aardappel als voorbeeld genomen, maar haar visie geldt ook voor andere akkerbouwgewassen.

Beheer
WP Admin