Poten van aardappelen - Foto: Van Iperen AkkerbouwNieuws

Tien ton aardappelen meer met TT+-concept

Met behulp van precisielandbouw kunnen akkerbouwers binnen vijf jaar hun aardappelopbrengst gegarandeerd met 10 ton per hectare vergroten, volgens commercieel technisch specialist Johan Aarnoudse van Van Iperen.

In vijf jaar een 10 ton hogere opbrengst behalen lijkt erg ambitieus, maar door de groeipotentie van de bodem maximaal te benutten, is dat volgens Aarnoudse zeker mogelijk. “Nu adviseren we nog op perceelsniveau. De huidige technische mogelijkheden voegen een nieuwe dimensie toe aan de advisering. Door deze ontwikkeling is adviseren op perceelsniveau ineens minder optimaal geworden. Wanneer we inspelen op de variatie binnen percelen, kunnen we de opbrengst verhogen en de input per kilo opbrengst verminderen.”

Bodem is uitgangspunt

Dit jaar heeft Van Iperen in een proef met Innovator-fritesaardappelen laten zien wat beslissingen aan de basis, met onder andere variatie in plantafstand, aan potentie kunnen opleveren. Het is zaak om deze potentie vervolgens te benutten. De bodem is altijd het uitgangspunt, want te veel input op minder groeikrachtige grond kan juist leiden tot een ondermaats en laag kwalitatief product.

Om meer zicht op de opbrengstpotentie van de bodem te krijgen, is door Van Iperen het TT+-concept in de markt gezet. Achter de schermen is daar door Van Iperen al twee jaar aan gewerkt, voordat het concept op de Aardappeldemodag werd gepresenteerd.

In kaart brengen van variatie in bodem

De basis van het TT+-concept ligt bij de bodem. De eerste stap is dan ook het in kaart brengen van de variatie in de bodem. Volgens technisch specialist precisielandbouw Anthon Slootweg is het een kwestie van slim combineren van alle beschikbare informatiebronnen. Dat hoeven niet per se speciale bodemscans of vliegtuigbeelden te zijn, zolang ze maar significante gegevens leveren. Daarnaast kunnen door de teler zelf opgebouwde data, zoals opbrengstkaarten, waardevol zijn.

Geen forse investeringen nodig

Het TT+-concept is niet alleen bedoeld voor de voorlopers. De meeste telers kunnen al instappen zonder fors te hoeven investeren. De benodigde technieken zijn vaak al op het erf aanwezig.

Meer artikelen over precisielandbouw lezen? Bekijk de themapagina de themapagina 'Precisielandbouw - Perfectioneer je teelt op basis van data'.
Beheer
WP Admin