Nu veel oogstwerkzaamheden klaar zijn, vullen telers hun bouwplan voor 2017 in. De handel in ledenleveringsbewijzen (LLB's) van Suiker Unie neemt daardoor toe. - Foto: Michel Velderman AkkerbouwNieuws

Suiker Unie: handel in LLB’s neemt toe

De handel in ledenleveringsbewijzen (LLB’s) neemt toe, meldt Suiker Unie. Het prijsniveau stijgt van rond €20 een paar maanden geleden naar €30 tot €40 nu.

“Nu veel oogstwerkzaamheden klaar zijn, vullen telers hun bouwplan voor 2017 in”, legt directeur agrarische zaken Gert Sikken uit. “Dat zorgt voor meer vraag en aanbod.” De stijgende prijzen maakt het voor verkopers aantrekkelijker om zaken te doen.

Bietenquotum

Net als voorheen in bietenquotum werd gehandeld, gebeurt dat nu in LLB’s. “We hebben een flink aantal extra LLB’s uitgegeven voor volgend seizoen. Wie ruim in de jas zit biedt ze aan en wie meer wil telen koopt. De markt doet zijn werk. Dat is mooi, zo kan iedereen zoveel mogelijk zijn zin krijgen.”

Bietentelers handelen in groter gebied dan voorheen

Het valt Sikken op dat bietentelers in een groter gebied dan voorheen handel in LLB’s drijven. “De meeste overdrachten vinden lokaal plaats, maar via onze buitendienst breidt dat gebied ook uit.”

De overdacht van leveringsbewijzen vindt, in verband met de bietenzaadbestelling, vooral dit kalenderjaar plaats. De overdacht wordt door Suiker Unie geregistreerd.

Beheer
WP Admin