Senegal belangrijkste afnemer Nederlandse uien - Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Senegal belangrijkste afnemer Nederlandse uien

De belangrijkste afnemers van uien zijn Senegal en Ivoorkust met respectievelijk 81.261 ton en 46.122 ton uien. Senegal neemt bijna de dubbele hoeveelheid uien af vergeleken met de nummer 2 Ivoorkust.

Dat blijkt uit de recentste cijfers van het GroentenFruit Huis. Het Verenigd Koninkrijk volgt Ivoorkust op de voet met een afname van 44.363 ton uien.

Senegal, de belangrijkste afnemer, heeft met terugwerkende kracht een importquotum afgegeven voor de periode 1 november tot en met 10 februari. Het land wil daarmee de aanvoer van uien reguleren. Het wegvallen van Senegal kan dit jaar een grotere impact hebben dan vorig jaar, omdat Brazilië tot dusver minimaal aan de markt is. Vorig seizoen nam Brazilië vanaf januari tot het einde van het seizoen 69.792 ton uien af. Nederland is in de tweede helft van het exportseizoen meer afhankelijk van misoogsten in de wereld.

De totale uienexport behaalt in seizoen 2016/’17 tot en met week 44 een afzet van 396.350 ton uien. Een jaar geleden in dezelfde periode werd er 360.411 ton uien geëxporteerd.

De uien zijn dit seizoen tot en met week 44 naar 111 verschillende landen uitgevoerd. Dat is minder vergeleken met vorig jaar dezelfde periode, toen 119 landen uien afnamen.

Curaçao en Bonaire grootste nieuwe afzetlanden

De verschuiving van landen vindt plaats onder relatief kleine importeurs. De ‘grootste’ nieuwe afzetlanden in seizoen 2016/’17 zijn Curaçao en Bonaire met respectievelijk 338 ton en 9 ton uien afneemt tot en met begin november (week 44).

Beheer
WP Admin