Schotten willen geen pootgoed uit rest EU - Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

Schotten willen geen pootgoed uit rest EU

Schotse aardappeltelers zijn gewaarschuwd dat via ‘invoer’ uit Engeland partijen pootgoed uit andere EU-landen binnen kunnen komen. De Schotse sector vreest dat daardoor bruin- of ringrot binnensluipen.

“Op het Europese vasteland moet je niet zijn”, aldus een teler tijdens een recente conferentie over pootgoed in Schotland. Daar bleek dat dit seizoen minstens 18 partijen Schotse aardappelen zijn geteeld met pootgoed uit Engeland. Daarvan waren 12 afkomstig van een teler die niet is aangesloten bij Safe Haven, het vrijwillige systeem om de gezondheid van pootgoed veilig te stellen.

Angst voor ringrot en bruinrot uit Europees vasteland

De partijen maken samen nog niet 1% uit van de totale oogst, maar ‘het gevaar is dat ze afkomstig zijn van elders uit de EU en daarmee ringrot en bruinrot binnen kunnen brengen’, werd gesteld tijdens de conferentie van het aardappelschap AHDB Potatoes. Inmiddels is gebleken dat de betrokken partijen niet besmet waren, maar Schotse telers willen toch dat de praktijken onmogelijk worden gemaakt.

Export Brits pootgoed kan groeien

AHDB Potatoes heeft tijdens de bijeenkomst ook gemeld dat de export van Brits pootgoed dit seizoen in omvang kan groeien boven de 80.000 ton van vorig jaar. De Britten verwachten alleen al 50.000 ton naar Egypte te kunnen verschepen. Het schap kijkt ook naar de mogelijkheden om pootgoed te verkopen aan Rusland.

Beheer
WP Admin