Pootgoedproject start in Noord-Nederland - Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Pootgoedproject start in Noord-Nederland

In het noorden van Nederland is The Potato Valley gestart. Het doel van het project is om kennis en innovatie in de pootgoedsector te stimuleren.

13 bedrijven en organisaties en de provincies Groningen en Friesland doen eraan mee. Het project loopt tot en met 2020.

Uit een haalbaarheidsstudie naar het project blijkt dat beide provincies samen 450 telers tellen met 14.500 hectare pootaardappelen. Dat is goed voor 40% van de Nederlandse productie. De telers produceren ieder jaar voor ongeveer €140 miljoen aan pootaardappelen. De totale waarde is veel groter omdat veel toeleverende bedrijven voor transport, bewaring, mechanisatie en overslag ook in de Waddenprovincies zijn gevestigd.

Veel uitdagingen voor pootgoedsector

Er komen veel uitdagingen af op de pootgoedsector, zegt voorzitter Tineke de Vries van de stichting The Potato Valley. “Het klimaat verandert. Het beleid wordt strenger voor gewasbescherming. Smartfarming wordt steeds belangrijker. Er wordt gewerkt aan hybrideveredeling en vermeerdering van aardappelen uit zaad. Het project brengt telers, bedrijven, onderzoek, onderwijs en overheid samen om daar een antwoord op te vinden.”

Een van de eerste zaken waar het project zich over buigt is de vitaliteit van de pootaardappel. De Vries: “Hoe kun je dat bepalen? Wat is de interactie tussen bodem en vitaliteit? Is de aardappel daar op te veredelen? Daar weten we nog weinig van.”

Banden met onderwijs aanhalen

The Potato Valley wil ook de band met het onderwijs aanhalen. De Vries constateert dat het plantaardige onderwijs nog maar weinig leerlingen trekt. “Terwijl de bedrijven in de pootgoedsector juist behoefte hebben aan vakmensen. Bij elk project dat we uitvoeren, bekijken we hoe we het onderwijs er bij kunnen betrekken.”

Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw heeft kennis en innovatie als speerpunt. In die zin is BO Akkerbouw bij het project betrokken, zegt voorzitter Dirk de Lugt. “Als onderzoek wordt uitgevoerd via het programma van BO Akkerbouw, dan moeten de resultaten beschikbaar komen voor alle pootgoedtelers, ook al is The Potato Valley een initiatief in de twee noordelijke provincies.”

Beheer
WP Admin