AkkerbouwNieuws

Oogst van suikerbieten gaat deze week vol gas door

Deze week rooien telers veel suikerbieten. Dat meldt verwerker Suiker Unie. Eind vorige week had de sector nog 16% van de oogst voor de boeg, wat vergelijkbaar is met vorig jaar (18%).

De capaciteit is niet toereikend om de hele oogst deze week binnen te halen.

Eerst vorst eruit, dan rooien

Na de regenval zijn de rooiwerkzaamheden vlot weer opgepakt. En nu staan de resterende suikerbieten in de kou. Dankzij een paar koude dagen bevinden we ons ineens in de koudste november in bijna 20 jaar, meldt weerinstituut KNMI. In het veld zijn bieten soms licht ingevroren. Die vorst moet er eerst uit voordat telers de bieten kunnen rooien. Zo worden bewaarproblemen voorkomen. Eind vorige week waarschuwde Suiker Unie telers die nog bieten moesten leveren, de oogst af te dekken. De voorspelde vorst tot min 10 graden in Oost-Nederland is uitgekomen.

Suikergehalte daalt licht

Het suikergehalte is in campagneweek 10 (vorige week) met 17,1% licht dalend. Het campagnegemiddelde is 17%. De gemiddelden van de teeltgebieden lopen sterk uiteen; van 15,9% in De Peel tot 18% op Texel.

Het tarrapercentage bevindt zich op een stabiele 10,5% (7,9% over de hele campagne) en de winbaarheid is 91,2 punten (campagnegemiddelde: 90,9).

Beheer
WP Admin