Mooie toekomst voor aardappelverwerkers - Foto: Koos Groenewold AkkerbouwNieuws

‘Mooie toekomst voor aardappelverwerkers’

De Europese aardappelverwerkers hebben een zonnige toekomst voor zich. De vraag naar aardappelproducten in landen buiten de EU groeit. Die vraag kunnen de landen voorlopig niet invullen met binnenlandse productie.

De Amerikaanse landbouwraad in Den Haag schrijft in een rapport over de Europese aardappelsector dat de vraag naar aardappelproducten vooral groeit in het Midden-Oosten, Rusland, Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. De landbouwraad richt zich in het rapport alleen op de aardappelsectoren in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Polen, omdat 99% van de export van diepvriesaardappelproducten plaatsvindt vanuit deze landen.

De landbouwraad schat de aardappelproductie in de vijf landen dit jaar op 24,2 miljoen ton consumptieaardappelen. Dat is bijna 3% minder dan vorig seizoen. Hierdoor worden consumptieaardappelen duurder. “Dat maakt Europese aardappelproducten minder competitief op de exportmarkten”, stelt de landbouwraad.

Export blijft stabiel

Toch blijft de export van diepvriesaardappelproducten naar derde landen stabiel, omdat de vraag toeneemt. “Om daaraan te voldoen, vergroten Lamb Weston Meijer en Oerlemans in Nederland en Clarebout en Agristo in België hun productiecapaciteit.”

Nederland was in 2015/2016 met 575.000 ton de grootste exporteur van aardappelproducten naar derde landen, 5% meer dan het seizoen ervoor. Vanuit België steeg de export 6% naar 505.000 ton. Beide landen zijn goed voor bijna 85% van de export vanuit de EU. De export naar derde landen omvat ongeveer 30% van de totale export van 1,3 miljoen ton diepvriesaardappelproducten, de rest wordt binnen de EU verhandeld.

Beheer
WP Admin