Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

Marktbureau verwacht sterke groei graanareaal Rusland

De inzaai van wintergraan verloopt voorspoedig in Rusland. Het Russische marktbureau SovEcon verwacht een areaal van 18 miljoen hectare. Dat is het grootste areaal wintergraan in zeven jaar.

In de herfst van 2009 zaaiden de Russische akkerbouwers ook veel graan, aangespoord door de relatief hoge prijzen. Ook nu is de graanteelt interessant, omdat er veel vraag is naar graan uit Rusland, vooral tarwe.

Graan aantrekkelijk voor Russische telers door lage roebel

Door de gekelderde koers van de roebel is graan weer een aantrekkelijke teelt voor de akkerbouwers in Rusland. Het land wordt dit seizoen voor het eerst de grootste tarwe exporteur ter wereld en streeft de EU voorbij.

Volgens de overheid hebben de akkerbouwers tot nu toe 17,2 miljoen hectare wintergraan gezaaid, dat voor het overgrote deel bestaat uit tarwe. Dat is 1 miljoen hectare meer dan vorig jaar rond deze tijd. Alleen in het uiterste zuiden van Rusland kan nog tot eind november wintergraan worden gezaaid.

Verwachting is dat areaal uitkomt op 18 miljoen hectare

Directeur Andrey Sizov van SovEcon verwacht dat het areaal wintergraan uitkomt op 18 miljoen hectare, zegt hij in een interview met nieuwssite Agrimoney. “Het wordt wellicht nog meer. De overheid onderschat gewoonlijk het ingezaaide areaal.”

Sizov stelt dat het wintergraan in goede conditie de winter is ingegaan. “De stand van het gewas is bovengemiddeld. Dat geeft meer kans op opnieuw een goede oogst. Alleen in Centraal Rusland valt het tegen door overvloedige regenval.”

Het Franse marktbureau Agritel voorspelt strenge nachtvorst in het westen van Rusland. In Moskou is het flink gaan sneeuwen. Maar er zijn nog geen berichten over vorstschade in het graan.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin