Foto: Koos van der Spek AkkerbouwNieuws

Helft suikerbieten verwerkt, oogst vordert gestaag

Suiker Unie heeft de helft van de suikerbieten van campagne 2016 verwerkt.

De verwachte oogst is ongeveer 5,6 miljoen ton bieten, meldt de verwerker. De campagne is ruim acht weken aan de gang en duurt naar verwachting dus ook nog zo’n acht weken.

Tarra neemt toe

De oogst vordert gestaag. De regenval bemoeilijkt de oogst wel, zeker op de kleigronden. De tarra zien neemt dan ook behoorlijk toe. Het gemiddelde van de afgelopen week is 9,5%. Dat is het hoogste percentage tot nu toe, maar zeker niet schokkend. Vorig jaar lag het tarragehalte in week 8 op gemiddeld 10,5%, de weken ervoor was dat zelfs hoger. Wel valt de enorme variatie tussen teeltgebieden – van 6,3 tot 12,2% – nog altijd op.

Houd weersvoorspellingen in de gaten

De lichte vorst van de afgelopen periode heeft niet geleid tot zichtbare schade. Suiker Unie drukt telers op het hart om de weersvoorspellingen in de gaten te houden en bieten op tijd tegen vorst te beschermen.

Intussen loopt het suikergehalte gestaag op. In de achtste campagneweek mocht weer 0,1% worden bijgeschreven, waarmee het gemiddelde in dit week op 17,4% kwam. Het landelijk campagnegemiddelde is 17%. De topregio’s van week 8 zijn Voorne-Putten (18,1%) en Groningen veen (18%).

De winbaarheid van de bieten is licht gestegen naar 91,1 punten.

Vogelgriep vormt nog geen probleem voor oogst

Logistiek levert de perikelen rond vogelgriep nog geen problemen op voor Suiker Unie. Het levert geen belemmeringen bij het bietenladen op erven met pluimveestallen. Toch worden telers met pluimveestallen geadviseerd om de bieten niet op die locatie op te slaan, maar een andere ligplaats te kiezen.

Beheer
WP Admin