Foto: Ton Kastermans AkkerbouwNieuws

Geen nieuwe rassen van zomertarwe

Op de aanbevelende rassenlijst voor de zomertarweteelt van 2017 staan geen nieuwe rassen. Dat meldt de Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR), waarin de Brancheorganisatie Akkerbouw, Plantum en LTO samenwerken.

Zomertarwe is een klein gewas met een kleinere markt dan bijvoorbeeld wintertarwe of suikerbieten, legt David Kasse van de brancheorganisatie uit. “Vandaar dat er niet zoveel nieuwe rassen beschikbaar komen. Bovendien waren er dit jaar ook geen rassen die in het derde jaar van onderzoek zaten. Daarmee waren er dus geen kandidaten voor opname.”

Weerbaarheid krijgen en behouden

Plantenveredeling blijft nodig, stelt hij, omdat de maximale opbrengst in zomertarwe zeker nog niet is bereikt. Tevens is het nodig om weerbaarheid te krijgen en houden tegen de steeds veranderende ziektes, bijvoorbeeld door nieuwe fysio’s.

Vier aanbevolen rassen

De rassenlijst voor 2017 bevat de vier aanbevolen rassen Nobless, Quintus, Trappe en Tybalt. Wat betreft korrelopbrengst doet Quintus het op zowel klei- als zand- en dalgrond erg goed. Het ras Nobless scoort het als beste in opbrengst op kleigrond waar geen ziektebestrijding is toegepast.

Het ras Harenda is twee jaar onderzocht en scoort in korrelopbrengst goed op zand en dalgrond, in combinatie met ziektebestrijding.

Beheer
WP Admin