Egypte betaalt meer voor tarwe - Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Egypte betaalt meer voor tarwe

In de laatste tender kocht het Egyptische staatsinkoopbureau Gasc 240.000 ton tarwe tegen hogere prijzen dan de laatste maanden.

De gemiddelde prijs ligt in deze tender op $199,31 per ton, meldt het Oekraïense marktbureau UkrAgroConsult. In de vorige tender betaalde Egypte gemiddeld $192,89. In de tender van half oktober lag de gemiddelde prijs rond $187.

Van de laatste aankoop komt 180.000 ton uit Rusland. De resterende 60.000 ton is van Roemeense origine.

Exporteurs in Rusland vragen meer geld voor de tarwe. De beschikbaarheid voor de export loopt terug. Het ministerie van landbouw schat dat Rusland dit seizoen 28 miljoen ton tarwe gaat exporteren. Eerder ging het ministerie nog uit van 30 miljoen ton. Tot nu toe verkocht Rusland bijna 11 miljoen ton tarwe verkocht aan buitenlandse afnemers.

Egypte importeert meeste tarwe

Egypte is de grootste tarweimporteur in de wereld. Het land oogstte dit jaar 8,1 miljoen ton tarwe, net zo veel als in 2015. Maar het verbruik stijgt. Egypte heeft dit seizoen een record van 19,6 miljoen ton tarwe nodig. Vorig seizoen was het verbruik 19,2 miljoen ton. Rusland en Roemenië zijn de grootste leveranciers aan Egypte. De import vanuit Frankrijk loopt terug vanwege de matige kwaliteit.

Beheer
WP Admin