AkkerbouwNieuws

Duurzame teelt in de knel door gewasbescherming

De teelt van duurzame gezonde gewassen wordt bedreigd doordat er te weinig mogelijkheden zijn om verantwoord ziekten en plagen te bestrijden.

Brancheorganisatie Akkerbouw, LTO Nederland en Greenport Holland doen een ernstig beroep op staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) om op korte termijn elf knelpunten aan te pakken.

Volgens LTO-bestuurder Joris Baecke lijkt het er op dat staatssecretaris Van Dam niet door heeft wat de urgentie is. “Ik twijfel of Van Dam dezelfde haast heeft als wij”, zegt Baecke in een gezamenlijk persbericht van LTO, Greenport en de BO Akkerbouw.

Voorzieningen voor kleine teelten

De plantaardige sectoren willen onder andere dat de staatssecretaris voorzieningen treft voor de kleine teelten. Ze willen dat onder andere door de omvang van kleine teelten te verhogen en de voorziening voor de toelating in kleine teelten (NLKUG, Nederlandse uitbreiding Klein Gewas) te vereenvoudigen.

Middelen met laag risico versneld toelaten

De plantaardige organisaties scharen zich verder achter de unanieme oproep van de Tweede Kamer om middelen met een laag risico versneld toe te laten. De organisaties vragen ook om de beschikbaarheid van middelen tegen muizen te waarborgen.

Baecke zegt dat Van Dam eenvoudig een aantal knelpunten kan oplossen. “Hij zou de ruimte die de Europese regels bieden moeten benutten door bijvoorbeeld een groen middel toe te staan, al voordat een definitieve toelating afgegeven is. Dat kan de verduurzaming versnellen”, aldus Baecke.

In de brief aan de staatssecretaris vragen de organisaties om de ruimte die de Europese regels bieden voor experimenten ook te benutten met bij voorbeeld de systeemaanpak Duurzame Gewasbescherming.

Beheer
WP Admin