Oogst 2016 is goed. Er zijn weinig meldingen van koprot - Foto: Ton Kastermans AkkerbouwNieuws

Druk van koprot in uien lijkt dit seizoen laag

De druk vanuit koprot in uienoogst 2016 lijkt tot op heden mee te vallen. Dat blijkt uit de eerste beoordelingen van de Sneltest Koprot die onderzoek- en adviesbureau Delphy uitvoert.

Delphy voert in opdracht van uientelers een sneltest uit om in een vroeg stadium de schimmelziekte koprot en andere schimmels en bacteriën in uienmonsters aan te tonen. De sneltest is vorig jaar geïntroduceerd, nadat hij meerdere proefjaren succesvol was gebleken.

Aantasting pas na 8 weken bewaring zichtbaar

Uientelers vrezen voor koprot, omdat aantastingen pas na zo’n 8 weken bewaring zichtbaar worden. In het verleden leidde grootschalige koprotaantastingen tot problemen in de afzet van uien.

Om dat voor te zijn, zet Delphy – tegen betaling – uienmonsters van telers weg in omstandigheden die gunstig zijn voor koprot. De eerste monsters zijn afgelopen week beoordeeld en daarbij is nog geen koprot gevonden, laat Delphy weten.

Wel fusarium, bacterie en watervellen

Andere schimmels, zoals fusarium, bacterie en watervellen zijn wel aangetroffen. Ook hebben de Delphy-onderzoekers rooibeschadigingen gezien. Dat is te wijten aan de warme en droge omstandigheden in de rooiperiode.

Regelmatig controleren en blijven ventileren

Om onaangename verrassingen te voorkomen, raadt Delphy aan om de uien regelmatig te controleren en te blijven ventileren. “Door de droge en warme periode in september zijn geoogste uien meestal snel droog aan de buitenkant, maar blijft de ui vocht afstaan uit de hals”, legt Delphy uit. “Dit proces duurt veel langer.”

Het is nog steeds mogelijk om monsters in te dienen.

Beheer
WP Admin