DCA alleen verder met Uienhandel.com - Foto: Ronald Hissink AkkerbouwNieuws

DCA alleen verder met Uienhandel.com

Agrarisch marktbureau DCA neemt Uienhandel.com over van coöperatie Agrifirm Plant.

Het bedrijf in Lelystad had sinds begin 2015 reeds een belang van 40% in Agri-e-trade, het exploitatiebedrijf van het online handelsplatform voor uien, en trekt het nu dus volledig naar zich toe.

Uienhandel.com bestaat drie jaar. Telers kunnen er een partij uien aanbieden en kopers hebben een overzicht van het Nederlandse uienaanbod. De partijen worden allemaal op basis van monstername beoordeeld door de keuringsdienst NAK. Pas als er een overeenkomst is gesloten, komen koper en verkoper met elkaar in contact voor de verdere afwikkeling.

DCA geeft het platform Uienhandel.com een technische update, bouwt de website verder uit en maakt de marktplaats geschikt voor mobiele apparatuur.

Agrifirm Plant richt zich op relatie met telers

Agrifirm Plant richt zich nu weer volledig op de directe relatie met telers, zegt de coöperatie. “Wij kwamen erachter dat deze activiteit minder goed bij ons past”, verklaar Aart den Bakker, manager afdeling afzet van Agrifirm. “Het heeft ons niet gebracht wat we ervan hadden verwacht, namelijk dat 30% van de uien via Uienhandel.com zou worden verhandeld. Dat ging niet zo snel als verwacht.”

Uienpools en commissiewerk

Ook conflicteerde het enigszins met de andere werkzaamheden op het gebied van uienhandel, legt Den Bakker uit, zoals de uienpools en het commissiewerk. “Dan dien je verschillende belangen op het boerenerf. Je wilt de uien voor telers verhandelen, maar je wilt ook dat ze het zelf doen op Uienhandel.com.”

Den Bakker benadrukt dat het is gelukt om het platform te lanceren en dat dit heeft geleid tot markttransparantie. “Wij blijven het ook zeker aanbevelen. Het heeft alleen meer ondersteuning nodig om goed aan te sluiten bij de boerenpraktijk. Wij denken dat DCA, een bedrijf dat al ver is ontwikkeld op dat gebied, dat kan geven. Zij kunnen het platform een extra boost geven.”

Beheer
WP Admin