Campagne cichorei halverwege, areaal 2017 vol - Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Campagne cichorei halverwege, areaal 2017 vol

De 25ste cichoreicampagne van Sensus is tot over de helft gevorderd, meldt de verwerker. Het inulinegehalte is over de piek van 18% in oktober heen, maar ligt nog steeds boven de 17%.

Sensus noemt de opbrengsten goed. “Ze komen naar verwachting nog iets hoger uit dan in september werd verwacht. In combinatie met het hoge gehalte aan inuline – waardoor het verwerkingstempo van de cichorei wordt gelimiteerd – komt het einde van de campagne iets later uit dan gepland.”

Net als vorig seizoen wordt de campagne rond 20 januari afgesloten.

Oogstmoment afstemmen op planning afnameregelaar

De cichoreiverwerker tipt telers om de voorspelde droge periode van ruim een week te benutten om onder – voor de tijd van het jaar – goede omstandigheden te rooien. “Deze kans zou u zeker op kleigronden niet voorbij moeten laten gaan”, stelt de agrarische dienst van Sensus. Het is verstandig om het oogstmoment af te stemmen op de planning van de afnameregelaar.

Areaaldoel sneller bereikt dan verwacht

Voor het volgende seizoen is het areaal van zo’n 5.000 hectare ingevuld. “De aanvragen zijn op volgorde van binnenkomst in behandeling genomen, tot het areaaldoel was bereikt. Dat verliep soms sneller dan verwacht, waardoor we helaas enkele telers moesten teleurstellen.”

Sensus reduceert het areaal iets, vanwege de grote productie van 2016.

Beheer
WP Admin