Uiensorteeer- en pakstation Monie in Nieuwdorp. Eric Moerdijk aan het werk bij de sorteer/verpakkingslijn. - Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Belgische uienteelt staat voor uitdaging

De uienteelt groeit in België, maar voor Nederlandse verwerkers vergt het wat meer administratie om uien vanuit België te importeren. De transportkosten liggen hoger dan in Nederland. Dat zei Eric Moerdijk, directeur van uienverwerker Monie Nieuwdorp, dinsdagavond op de Uien Kennis Dagen

De Uien Kennis Dagen worden deze week door uienzaadbedrijf De Groot en Slot gehouden in het Belgische Floriffoux (dinsdag), Terneuzen (woensdag) en Biddinghuizen (donderdag). Moerdijk was dinsdag een van de sprekers.

750.000 ton uien extra per jaar nodig

De groeiende wereldbevolking biedt kansen voor de uienexport. Het is de verwachting dat er in 2050 9 miljard mensen zijn. “Dat is een groei van 84 miljoen mensen per jaar, waardoor 750.000 ton uien per jaar extra nodig zijn,” weet Moerdijk.

Volgens de directeur van Monie is het belangrijk dat telers vooraf goed weten wat het einddoel van de ui is. Nederland werkt zeer efficiënt. Door goede samenwerking in de keten en certificering is de kwaliteit van de ui hoogstaand. Het advies van Moerdijk is om contact te zoeken met verschillende partijen uit de keten, zoals zaadleveranciers, collega’s en afnemers.

Gunstige ligging teeltgebieden

De Nederlandse uienexport is mede zo groot omdat de ligging van de teeltgebieden, verwerkers en havens zeer gunstig is. Uitbreiding van het teelgebied in België is voor verwerkers nabij de havens mede afhankelijk van de locatie.

Moerdijk legt uit dat het lastig is om uien uit het zuiden van België te importeren vanaf zijn eigen bedrijf in Nieuwdorp. De transportkosten voor een ritje naar het Belgische Balâtre liggen hoger dan een vracht uien van Lelystad naar Zeeland rijden. Dat komt omdat in België zo’n 29 ton uien in een netto lading zitten, tegenover 35 ton netto voor transport binnen Nederland.

Imago Nederlandse ui

Het goede imago van de Nederlandse ui mag niet aangetast worden. België kan een mooie aanvulling zijn voor de Nederlandse uienexport. Voor Belgische telers is het een flinke uitdaging om een gedeelte van de teelt op zich te nemen en de Nederlandse kwaliteitsstandaard te voldoen.

Voor Nederlandse zaadleveranciers liggen wel mogelijkheden op het gebied van (teelt)advies en afzet in België, omdat de markt groeit.

Beheer
WP Admin