Het aanbod van eerstejaars plantuien voor de teelt van tweedejaars plantuien in 2017 houdt niet over. - Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

Van Meir: gering aanbod eerstejaars plantuien

Het aanbod van eerstejaars plantuien voor de teelt van tweedejaars plantuien in 2017 houdt niet over.

Dat blijkt uit de oktober-nieuwsbrief van Van Meir Uien, dat bezig is met de voorbereidingen voor het volgende seizoen. “De oogst van de eerstejaarsplantuitjes viel niet overal mee bij onze leveranciers”, schrijft Leon van Meir. “We konden op tijd voldoende plantgoed inkopen, maar zijn bij een aantal rassen iets gekort op het volume.”

Streng teeltplan plantuien

Van Meir geeft aan een streng teeltplan voor plantuien te hanteren, zodat het aanbod past bij de vraag. Hij refereert daarmee aan de onbalans in de plantuienmarkt van 2016, als gevolg van de areaalgroei. De prijs duikelde naar beneden door veel aanbod bij beperkte vraag en ook nog eens aansluiting op de vroege zaaiuienmarkt. “Verwerkers konden hun aangekochte plantuien niet meer kwijt en moesten hun product tegen spotprijzen dumpen op de markt. Het heeft veel tijd en moeite gekost om met name de middelmaat een plek te geven in de markt.”

De onbalans in de plantuienmarkt had ook gevolgen voor de beginprijs voor zaaiuien; die was laag in verhouding tot de mooie kwaliteit.

Beheer
WP Admin