Suikergehalte in bietencampagne boven 17% - Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Suikergehalte in bietencampagne boven 17%

Het suikergehalte is in de vierde week van de bietencampagne boven de 17% uitgekomen. Dat blijkt uit de campagnegegevens van bietenverwerker Suiker Unie.

Het gemiddelde percentage van de bieten die van 9 tot en met 17 oktober in uitzonderlijke droge omstandigheden zijn geleverd, bevatten 17,1% suiker. Daarmee klimt het campagnegemiddelde naar 16,7%, waarmee de vorige nat verlopen campagne eindige.

Texel scoort het beste met suikergehalte

Teeltregio Texel komt met 18% suiker als beste uit de bus in week 4 van bietenjaar 2016, op de voet gevolgd door de Graafschap/Achterhoek met 17,9%. Veel teeltregio’s scoren hoger dan 17%, maar de spreiding blijft groot. Dat betekent dat er ook vaak lagere suikergehaltes zijn, zoals de 16,3% in Zuid-Limburg en 16,4% in oostelijk Flevoland. Lagere suikergehaltes worden vaak veroorzaakt door waterschade en bladschimmelaantastingen. Desalniettemin vertonen de cijfers overal progressie.

Tarrapercentage licht gedaald

Het percentage tarra is met 5,9% iets lager dan voorgaande week (6%). Het campagnegemiddelde is 5,8%. De winbaarheid van de bieten steeg van 90,4 naar 90,8 punten.

Suiker Unie verwacht een opbrengst van 77 ton per hectare. De campagne duurt dan bijna 16 weken.

Beheer
WP Admin