Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Suiker Unie: veel stenen in aangevoerde bieten

Bietenverwerker Suiker Unie ziet dat de afgelopen weken beduidend meer partijen bieten met stenen zijn geleverd dan normaal. Het zijn onder meer betonblokken, klinkers en bakstenen.

Blijkbaar ligt er los puin op de ligplaatsen waar de bieten vandaan komen, concludeert de agrarische dienst. “Dit is een zeer slechte zaak. Dit hoort absoluut niet tussen de bieten en geeft veel schade, zowel aan de apparatuur in de fabriek als ook productieverlies.”

‘Teler verantwoordelijk voor ligplaats bieten’

Door één vracht met veel stenen is een productieverlies ontstaan van meer dan €50.000, stelt de dienst. “De teler is verantwoordelijk voor een ligplaats waar zonder schade en bietenvreemde materialen kan worden geladen. Ook de machinisten van de oplaadmachines krijgen instructie hierop, maar zij kunnen niet alles waarnemen.” Suiker Unie roept telers op om te zorgen voor een opgeruimde ligplaats.

Kwaliteit bieten is goed

De bietenkwaliteit ontwikkelt zich goed, meldt Suiker Unie verder over de campagne. De vijfde campagneweek, met een gemiddeld suikergehalte van 17%, leidt tot een campagnegemiddelde van 16,8%. De bandbreedte in de vijfde campagneweek is met 15,8% (De Peel) tot 17,8% (Goeree-Overflakkee) en zelfs 18,1% (Texel) groot.

De tarra neemt enigszins toe nu het op veel plaatsen heeft geregend; van 5,9% in week 4 naar 6,9% in week 5. De bieten uit de regio Noord-Holland Midden spannen met 10,8% de kroon. De schoonste exemplaren zijn geleverd door de regio Graafschap/Achterhoek: 4,7%. Over de hele campagne is nu 6,1% tarra aangeleverd. De winbaarheid van de bieten is stabiel met 90,7 punten in week 5 en een campagnegemiddelde van 90,6.

Beheer
WP Admin