Akkerbouw

Nieuws 839 x bekeken

PCA: 8 ton per hectare minder van Bintje en Fontane

De opbrengsten van Bintje en Fontane vallen dit seizoen gemiddeld 8 ton per hectare lager uit dan het meerjarig gemiddelde.

Dat blijkt uit eindopbrengsten van de Belgische aardappelinstituten PCA en Fiwap.

De opbrengst van de belangrijkste fritesgeschikte rassen voor de industrie, kwam voor Bintje uit op een gemiddelde van 40 ton per hectare. De gemiddelde opbrengst van Fontane is 45 ton per hectare.

Het wisselvallige groeiseizoen met droge nazomer zorgde ervoor dat van nagroei geen sprake was. Het groeiseizoen eindigde in Vlaanderen en Wallonië al na 140 dagen. De sortering is iets fijner. Door het hoge onderwatergewicht van de aardappelen zijn deze dit jaar zeer blauwgevoelig. Het ras Fontane had daarbij veel last van groeischeuren, door het uitzonderlijke weer van het afgelopen groeiseizoen.

Gemiddelde opbrengst Challenger en Innovator gedaald

De gemiddelde opbrengst van Challenger komt uit op 47 ton per hectare. De afgelopen twee jaren was de opbrengst van Challenger respectievelijk 62 en 52 ton per hectare. Het fritesgeschikte ras Innovator - alleen in Wallonië bemonsterd - komt op een gemiddelde opbrengst van 47 ton per hectare, 6 ton onder het meerjarig gemiddelde.

Lees ook het interview met Hans de Schutter, een van de vele telers van consumptieaardappelen met opkomstproblemen. Hij pleit voor een vitaliteitstoets voor pootaardappelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.