Oogst van bieten. België kent een conflict over de bietenprijs. - Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

Onenigheid Belgische bietentelers en verwerker

Belgische bietentelers kunnen het met verwerker Tiense Suikerraffinaderij (onderdeel van het Duitse Südzucker) niet eens worden over aankoop- en leveringsvoorwaarden voor 2017-2018. De telers overwegen juridische stappen.

Dat meldt de Conferentie van de Belgische Bietenplanters (CBB) in haar maandblad De Bietplanter. CBB stelt dat het voorstel met een basisprijs €3 tot €4 onder de huidige minimumprijs ‘te nemen of te laten’ is.

“We zijn uiterst bezorgd over deze ongezonde situatie”, zegt Valerie Vercammen, secretaris-generaal van CBB. “Het is zeer teleurstellend om te vernemen dat 18 maanden onderhandelingen eigenlijk alleen maar een illusie waren. De directie van de Tiense Suikerraffinaderij past het contractvoorstel niet aan. We worden onder druk gezet om bieten te telen onder de kostprijs, zodat de suikerfabrikant meer winst kan maken.”

CBB kan naar eigen zeggen geen contractvoorwaarden onderschrijven die bij een suikerprijs van minder dan €450 per ton systematisch tot verliezen leiden bij de telers. Ook aan de overige voorwaarden zitten haken en ogen, menen de telers.

‘In lijn met rest van Europa’

Erwin Boonen, directeur landbouwgrondstoffen bij de suikerfabriek, reageerde in juni al op de vastgelopen contractvoorwaarden: “Ons voorstel is in lijn met wat iedereen doet in Europa. Het is moeilijk te begrijpen dat men bijna overal al tot een overeenkomst is gekomen, maar hier niet.” Boonen gaf aan dat er weinig onderhandelingsmogelijkheden waren.

Welke actie de leveranciers tegen de Tiense kunnen ondernemen, wordt onderzocht. Er is nog hoop dat door arbitrage de onderhandelingen vlot getrokken kunnen worden. Lukt dit niet, dan overwegen de telersafgevaardigden juridische stappen.

Onderhandelingen met Iscal Sugar afgerond

Bij de andere verwerker in België, Iscal Sugar, zijn de onderhandelingen zo goed als afgerond. De uitkomst is een basisbietenprijs van €26,29 per ton bieten bij 16% suiker en een suikerprijs van €404 per ton. Als de suikerprijs onder de referentieprijs daalt, worden de risico’s verdeeld tussen teler en fabrikant.

Beheer
WP Admin