Akkerbouw

Nieuws 2611 x bekeken

Nederlandse productiewaarde diepvriesfrites stijgt 6,7%

De Nederlandse productiewaarde van bevroren aardappelproducten als frites steeg vorig jaar met 6,7% naar €1,278 miljard.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De groei van de productiewaarde is het resultaat van een toegenomen productie. De waarde per kilo is in 2015 gedaald van 81 naar 79 cent per kilo.

De totale productie van bevroren aardappelproducten in Europa vertegenwoordigde in 2015 een omzetwaarde van €3,8 miljard. Daarvan werd een derde - goed voor bijna €1,3 miljard - in Nederland geproduceerd, blijkt uit CBS-cijfers.

Meer dan helft vriesproducten in Europa komt uit Nederland en België

De afgelopen jaren komt meer dan de helft van alle in Europa geproduceerde bevroren aardappelproducten (in euro’s) uit Nederland (30%) en België (23,6%) fritesverwerkers. Gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (15,7%) en Duitsland (8%).

Het Verenigd Koninkrijk is de grootste importeur van in Nederland geproduceerd diepvriesfrites. Van de €1,3 miljard die Nederland produceert, neemt het Verenigd Koninkrijk een kwart af. Ook Duitsland, Frankrijk, Saoedi-Arabië en Italië kopen bevroren patat, aardappelkroketten en rösti in Nederland.

Nederland importeert bijna kwart bevroren aardappelproducten uit België

De Nederlandse productie van diepvriesfrites heeft een omvang ruim 1,6 miljard kilo frites. Dit komt neer op wekelijks 10 puntzakken frites van 175 gram per Nederlander, rekent het CBS. Nederland importeerde voor €239 miljoen frites en andere bevroren aardappelproducten in 2015. Hiervan levert België bijna een kwart.

Of registreer je om te kunnen reageren.