Foto: Koos Groenewold AkkerbouwNieuws

NEPG: opbrengst nog lager en mindere kwaliteit

De in NEPG verenigde Noord-Europese aardappeltelers stellen hun opbrengstverwachting van 24,9 miljoen ton aardappelen naar beneden bij.

De aardappelopbrengst in Noordwest-Europa wordt nog lager dan de eerder voorspelde 24,9 miljoen ton. Dat zegt de telersorganisatie NEPG. Door de late oogst in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland vindt de organisatie het echter nog te vroeg met haar officiële oogstverwachting te komen. Die schuift ze op naar de derde week november. In zowel Nederland, België, Frankrijk en Duitsland is sprake van minder opbrengst en meer kwaliteitsproblemen.

Late en risicovolle oogst

Na stagnatie van de oogst vooor bewaring in september en oktober door droogte in de meeste gebieden wordt nu volop geoogst. “In België zit nog minimaal 35% in de grond”, zegt woordvoerder Jan de Lange. “In Nederland nog zo’n 10%.”

Deze (te) late oogst kan extra risico’s met zich meebrengen, mede omdat nachttemperaturen gaan dalen met soms wat vorst aan de grond en de dagen korter worden. Per gebied kampt men met enorme kwaliteitsverschillen, waardoor het percentage uitval flink hoger komt te liggen dan vorig seizoen. Aardappelen met groeischeuren geven vooral problemen na bewaring. “Uit opslag met een vastere schil in de groeischeur, al dan niet gevuld met grond, is er een probleem. Je moet er een stuk afsnijden”, zegt De Lange. “Met stoomschillen maak je de klei alleen maar nat.Daar staat tegenover dat het gemiddeld hoge drogestofgehalte de verwerkers een beter rendement geeft. Het oogsten en opslaan moet daarentegen zéér zorgvuldig gebeuren.”

Prijsverloop

De prijzen stijgen vanaf het begin van de oogstperiode, maar dalen nu weer iets. De combinatie van tekort aan aanbod, stijgende prijzen en het vooruitzicht van lage opbrengsten maakt dat verwerkers goedkopere dubbeldoelrassen bijkopen in de zetmeelgebieden en in Polen, maar ook in het Verenigd Koninkrijk – die optie is aantrekkelijk geworden door de waardevermindering van hun valuta. “Verwerkers kopen goedkoop bij en schuiven afname van contractaardappelen wat op”, signaleert De Lange.

Beheer
WP Admin