Foto: Koos van der Spek AkkerbouwNieuws

Kleine import drijft suikerprijs in EU omhoog

De EU heeft aan het eind van dit seizoen 2016/2017 bijna geen quotumsuiker meer. Een suikertekort kan ontstaan.

Brussel – De EU heeft aan het eind van dit seizoen 2016/2017 bijna geen quotumsuiker meer. De Europese Commissie schat dat de EU aan het eind van dit seizoen nog 208.000 ton quotumsuiker op voorraad heeft. Dat is genoeg om 0,65 weken verbruik te overbruggen. Aan het eind van vorig seizoen was de voorraad groot genoeg voor 2,22 weken verbruik en in 2014/2015 was dat 4,14 weken. Op 30 september 2017 stopt de Europese suikerregeling.

Lagere import

Een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) schrijft de kleine suikervoorraad toe aan de lagere import. “De wereldmarktprijs is hoger dan de suikerprijs in de EU. Dat drukt de import. De Commissie verwacht een import van 2,9 miljoen ton suiker in 2016/2017. Ik vind dat hoog ingeschat.”

Suikertekort dreigt

In juli betaalde de voedingsmiddelenindustrie in de EU gemiddeld €437 per ton voor de suiker. Witsuiker noteerde op de termijnmarkt in Londen in juli tussen $518 en $564 (€461 tot €502). Als de import dit seizoen verder daalt, ontstaat een suikertekort in de EU. Dat veroorzaakt spanning in de suikermarkt, zegt de woordvoerder. “De Commissie kan dan twee dingen doen. Brussel kan een import-tender openen tegen een verlaagde importheffing. Maar omdat suiker op de wereldmarkt duurder is dan in de EU, zal dat niet veel effect hebben. Ook kan de Commissie toestemming geven om suiker die buiten het quotum is geproduceerd, te verkopen als quotumsuiker. Maar dat geeft weerstand bij lidstaten met raffinaderijen, die afhankelijk zijn van de suikerimport.”

Beheer
WP Admin