Akkerbouw

Nieuws 991 x bekeken 1 reactie

Genetisch onderzoek voor hogere tarwe-opbrengst

Gewasbeschermingsmiddelenbedrijf Bayer werkt samen met de Chinese Academy of Agricultural Sciences (CAAS) aan hogere tarwe-opbrengsten.

De partijen proberen meer inzicht te krijgen in genetische factoren die bepalend zijn voor de opbrengsten van tarwe.

'Vraag naar tarwe groeit snel'

De samenwerking tussen Bayer en CAAS bestaat al lang en vorig jaar is daarbovenop afgesproken het onderzoeksproject in tarwe samen te starten. “De productiviteit van tarwe groeit nu met ongeveer 1% per jaar, terwijl de vraag naar tarwe twee keer zo snel groeit”, stelt Catherine Feuillet, hoofd onderzoek bij de afdeling Crop Science van Bayer. “Dat wordt versterkt door de klimaatverandering. We moeten de opbrengst verhogen door middel van beter uitgangsmateriaal.” Deze samenwerking gaat een grote stap voorwaarts opleveren, stellen de partijen.

Voor CAAS is het bovendien een kans om de leden bij te spijkeren op onderzoeksgebied, via korte stages bij en regelmatige bezoeken aan wetenschappers van het Bayer Innovation Center in het Belgische Gent.

Een van de belangrijkste basisvoedingsmiddelen

Een kwart van de wereldwijde landbouwgrond wordt gebruikt voor de tarweproductie. Het is een van de belangrijkste basisvoedingsmiddelen ter wereld. Na mais is het met 700 miljoen ton het meest geteelde graangewas. Belangrijke productieregio’s zijn China, Australië, het Zwarte Zee gebied, De EU, India en Noord-Amerika.

Eén reactie

  • agro1

    de enorme schaarste is beslist omgekeerd evenredig aan de prijs. er komt zat van een ha. meer is echt niet nodig. feed the world and starve.

Of registreer je om te kunnen reageren.