Ctgb ageert tegen vrees verdwijnen aardappelteelt AkkerbouwNieuws

Ctgb ageert tegen vrees verdwijnen aardappelteelt

Het toelatingscollege Ctgb ageert in een brief aan ABN Amro tegen het recent verschenen sectorrapport van de bank: ‘In de ban van de pieper’.

ABN Amro stelt hierin dat de aardappelteelt uit Nederland dreigt te verdwijnen als het verschil in regelgeving met andere landen blijft bestaan.

“Het uitgangspunt is dat gewasbeschermingsmiddelen op basis van geharmoniseerde regelgeving worden toegelaten tot de Europese markt”, schrijft Ctgb-directeur Luuk van Duijn. “Daarmee werken de Europese landen aan een Europees speelveld, het door u gezochte level playing field. Dit vertrekpunt ligt er en wordt ook door het bedrijfsleven als zodanig herkend. lk ben dan ook heel benieuwd van u te vernemen waar u concrete leemtes ziet?”

Zorgvuldige toelatingsprocedures vergen tijd

Ook legt hij in de brief uit dat toelatingsprocedures vanwege de nodige zorgvuldigheid tijd nodig hebben. Dat geldt ook voor ‘groene middelen’, geeft Van Duijn aan. “We werken in Nederland samen aan een veilige introductie van werkzame groene middelen. Aangezien het hier om een relatief nieuwe ontwikkeling gaat, vraagt de Europese harmonisatie hier nog wel de nodige afstemming. Dat werkt op gelijke wijze door voor alle Europese landen.”

Beheer
WP Admin