Hogere stikstofgebruiksnormen bij vervanging van dierlijke mest door kunstmest: ze komen er niet. De Europese Commissie zegt zorgen te hebben over de gevolgen voor de waterkwaliteit. - Foto: Ronald Hissink AkkerbouwNieuws

Brussel ligt ook dwars bij versoepeling bemesting akkerbouw

Staatssecretaris Martijn van Dam heeft de Europese Commissie er niet van kunnen overtuigen dat hogere gebruiksnormen in de akkerbouw als zogenoemde equivalente maatregel kunnen worden ingevoerd.

De Europese Commissie heeft haar zorg uitgesproken in een zogenoemde gemotiveerde mening. Volgens de procedures die gelden, worden de voorgestelde maatregelen in elk geval een half jaar uitgesteld.

Hogere gebruiksnormen

Van Dam had in Brussel aangemeld dat hij maatregelen wilde nemen voor hogere stikstofgebruiksnormen bij rijenbemesting in mais, hogere stikstofgebruiksnormen bij vervanging van dierlijke mest en verhogen van de stikstof- en/of fosfaat-gebruiksnormen bij bewezen hogere gewasopbrengsten.”

Akkerbouw teleurgesteld

Voorzitter Teun de Jong van de Nederlandse Akkerbouwvakbond (NAV) reageert teleurgesteld op het bericht van de staatssecretaris. Hij noemt dit weer een voorbeeld dat het ministerie in Den Haag niet goed in beeld heeft hoe er in Brussel wordt aangekeken tegen dit soort maatregelen. “De indruk die het ministerie ons heeft gegeven is dat het in Brussel wel geregeld zou worden, mogelijk zelfs met terugwerkende kracht. Maar er lijkt nu toch een structuur te zitten in de verkeerde perceptie in Den Haag van wat ze in Brussel vinden, gezien ook het bericht dat er vorige week kwam.” De Jong doelt op het bezwaar vanuit Brussel op de invoering van het stelsel van fosfaatrechten in de melkveehouderij.

Zorgen om waterkwaliteit

De Jong zegt dat de NAV-leden er op is gewezen dat de regeling nog niet was goedgekeurd. “We hebben steeds gezegd: het is je eigen risico, als je er dit jaar toch al rekening mee houdt.”

De Europese Commissie zegt zorgen te hebben over de gevolgen voor de waterkwaliteit. Mogelijk zijn de maatregelen strijdig met de Nitraatrichtlijn en de Kaderrichtlijn Water. De staatssecretaris zet er zich voor in om het bezwaar van de Europese Commissie weg te nemen, zegt hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin