Foto: ANP AkkerbouwNieuws

Bovengemiddelde hectareopbrengst aardappelen EU

De opbrengstverwachting per hectare van aardappelen in de Europese Unie komt boven het vijfjarig gemiddelde van 32,2 ton uit.

Brussel heeft de aardappelopbrengst van 2016 in de oktoberprognose met 0,2 ton per hectare verhoogd naar 32,4 ton per hectare.

Oogst valt tegen in belangrijke aardappellanden

Hoewel de oogst in belangrijke aardappelproducerende landen (België, Frankrijk en Nederland) tegenvalt, stelt Brussel dat de totale Europese aardappeloogst hoger uitkomt dan eerder werd verwacht. In Oostenrijk (+23,9%), Hongarije (+20,4%) en Tsjechië (+16,9%) vallen de opbrengsten per hectare fors hoger uit dan vorig jaar.

De opbrengst per hectare in het Verenigd Koninkrijk zakt, vergeleken met vorig jaar, met 12,2% naar 43 ton per hectare. Toch ligt de opbrengst per hectare in het Verenigd Koninkrijk daarmee nog steeds 3,6% hoger dan het vijfjarig gemiddelde (ruim 41 ton per hectare). De aardappelproductie in België en Frankrijk komt respectievelijk 10,1% en 9,6% per hectare lager uit dan het meerjarig gemiddelde.

Verwachte graanopbrengst 5,2 ton per hectare

De verwachte graanopbrengst in 2016 staat voor de Europese Unie onveranderd op 5,2 ton per hectare. De EU-graanopbrengst blijft daarmee onder het vijfjarig gemiddelde van 5,3 ton per hectare.

Beheer
WP Admin