Veel aardappelen in het oosten van België zitten nog in de grond. Telers zijn pas na de regenval van deze week gestart met rooien. - Foto: Koos Groenewold AkkerbouwNieuws

Belgische aardappelen niet voor november in schuur

Veel aardappelen in het oosten van België zitten nog in de grond. Telers in Oost-Vlaanderen en meer naar het oosten van België zijn pas na de regenval van deze week gestart met de aardappeloogst.

Dat zegt Guy Depraetere, algemeen secretaris van het Belgische Algemeen Boerensyndicaat (ABS) in de wekelijkse nieuwsbrief. Doordat de aardappeloogst door het droge weer veel vertraging opliep, verwacht Depraetere dat de laatste aardappelen niet voor november in de schuur liggen. De aardappelen in West-Vlaanderen en het westen van Henegouwen zijn grotendeels gerooid, omdat daar al eerder regen is gevallen. De opbrengsten zijn daar erg wisselend en vallen tegen, gemiddeld onder 40 ton per hectare.

Door de tegenvallende opbrengsten verwachten telers hun contractvolume niet vol te kunnen leveren. Bovendien verwachten ze niet te kunnen profiteren van de hogere prijzen op de vrije markt.

Relatief hoge prijs

De aardappelprijs op de fysieke markt is gestegen naar €20 per 100 kilo. Dat is een relatief hoge prijs op het moment dat de oogst nog gaande is. Opvallend is dat Belgische verwerkers meer betalen dan Nederlandse. Depraetere verwacht niet dat de prijzen op €20 zullen blijven, maar wel op een relatief hoog niveau.

Beheer
WP Admin