Na de regen verkruimenden de kluiten eindelijk tijdens het rooien en veroorzaakten geen rooibeschadigingen en stootblauw meer. - Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

België maakt inhaalslag rooien aardappelen

België heeft in week 42 een flinke inhaalslag gemaakt qua aardappelrooiwerk. In Nederland verloopt het rooien voorspoedig. Op de klei liggen vrijwel alle aardappelen achter de planken.

Dat blijkt uit de tweede Harvest Progress van Aviko Potato. Na de regen eind vorige week werd de droge onrooibare klei- en leemgrond mooi week, waardoor de kluiten eindelijk tijdens het rooien verkruimelden en niet langer rooibeschadigingen en stootblauw veroorzaakten.

Telers en loonwerkers hebben er flink aan getrokken. In week 41 was in België nog maar 38% van de aardappelen uit de grond, in week 42 is dit opgelopen naar 64%. Dat is nog steeds minder dan in de overige EU-5, waar in week 42 al 80 tot 90% is gerooid. Uitgezonderd in België loopt dit jaar het rooiwerk voor op 2015 in de EU-5 en Polen. Het ziet er niet naar uit dat alles gerooid is voor november, maar het paniekgevoel in België is door de regen en de progressie in rooiwerk wat geluwd.

Nederlandse oogst verloopt voorspoedig

In Nederland verloopt het rooien voorspoedig. Op de klei liggen vrijwel alle aardappelen achter de planken. Daar zit nog slechts enkele procenten in de grond. In het Zuidwesten kunnen ook telers die in de droge periode niet konden beregenen, rooien na de neerslag van de afgelopen week. Het kost nog zeker wel een week om alle aardappelen uit de grond te halen, zegt Luc Remijn van adviesbureau Delphy. “Dat komt goed”, denk hij. “De omstandigheden zijn mooi.”

Op de zandgebieden in Zuidoost-Nederland, Gelderland en Noord-Nederland gaat het af land rooien van fritesaardappelen volgens Aviko Potato gestaag door. In week 41 zat daar nog rond de 60% in de grond, in week 42 nog rond de 35%.

Beheer
WP Admin