Akkerbouw

Nieuws 1055 x bekeken

VIB: etikettering gentechniek onzinnig

Het is onzinnig om producten te etiketteren waar nieuwe gentechnieken op zijn toegepast. Zo'n etiketteringsplicht is niet handhaafbaar, vindt het Vlaamse Informatiecentrum voor Biotechnologie (VIB), waar 1.400 onderzoekers bij zijn aangesloten.

De PvdA in de Tweede Kamer vindt dat nieuwe technieken voor het genetisch modificeren van planten moeten vallen onder de etiketteringsplicht. Onderzoeksmanager René Custers van het VIB zegt dat zo'n eis niet handhaafbaar is. "Bij natuurlijke kruisingen verandert het DNA ook. Je kunt niet vaststellen of zo'n verandering is ontstaan door een kruising of door een van de nieuwe gentechnieken."

Buitensporige maatregel

Bovendien vindt Custers een etiketteringsplicht een buitensporige maatregel. "Bij de nieuwe technieken is sprake van een zeer kleine ingreep in het DNA, veel kleiner dan bij een natuurlijke kruising. Bovendien zijn er technieken om het DNA te veranderen, zoals met chemicaliën, die niet onder de huidige GMO-regels vallen. Dat moet dus ook gelden voor nieuwe technieken, die bovendien veel gerichter werken dan de bestaande."

Nieuwe technieken als Crispr Cas9

De PvdA-kamerleden Sjoera Dikkers en Henk Leenders vragen aan staatssecretaris Martijn van Dam om de nieuwe technieken en de etiketteringsplicht bij zijn Europese collega's aan te kaarten, naar aanleiding van een artikel van Boerderij. Het gaat om nieuwe gentechnieken als Site Directed Nuclease, waar Crispr Cas9 onder valt, en Oligonucleotide Directed Mutagenesis (ODM). Bij deze technieken worden de genen in een plant aangepast, zonder dat genen van buiten worden ingebracht. Diverse adviesorganen in de EU geven tegenstrijdige adviezen aan overheden in hoeverre deze technieken wel of niet onder de huidige GMO-regels van de EU moeten vallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.