Akkerbouw

Nieuws 3264 x bekeken 3 reacties

PotashCorp verwacht druk op kunstmestprijzen

PotashCorp verwacht dat prijzen voor kali ook in 2016 onder druk blijven staan. In het vierde kwart van 2015 verkocht de Canadese kunstmestgigant kali voor $238 per ton.

Daarmee lag de prijs 16% lager dan een jaar eerder. In 2008 raakte de kalimarkt nog toppen aan van boven de $900.

Vraag blijft gelijk in 2016

De afgelopen kwartalen hield PotashCorp beleggers voor dat de vraag stevig is en prijzen weer gaan aantrekken. Nu geeft het bedrijf toe aan de harde realiteit. Het bedrijf schort productie in een belangrijke Canadese mijn op en verwacht dat wereldwijd 59 tot 62 miljoen ton kali zal worden verscheept. Het verwachte volume ligt daarmee op hetzelfde niveau als in 2015.

PotashCorp denkt onder meer dat China zulke grote voorraden heeft opgebouwd, dat ze in 2016 minder zal importeren dan een jaar eerder. In Zuid-Amerika is de kalibehoefte toegenomen, maar omdat de Braziliaanse en Argentijnse munten flink in waarde hebben ingeleverd en krediet moeilijk verkrijgbaar is, zal de vraag hier ook slechts beperkt toenemen. In de VS en Europa is de vraag stabiel.

Prijzenoorlog

In het verleden werd de markt voor kali goeddeels verdeeld door een Noord-Amerikaans exportkartel en een exportkartel dat werd gevormd door een Russisch en Wit-Russisch bedrijf. Het Russisch-Wit-Russische kartel werd door de Russen opgeheven. Een prijzenoorlog volgde en volgens sommige waarnemers is de markt hierdoor voorgoed veranderd.

PotashCorp is goed voor 20% van de wereldwijde productie van kali. PotashCorp is ook weinig optimistisch over de markten voor stikstofkunstmest en fosfaat. In deze markten is PotashCorp een kleine speler.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Minder kunstmest strooien geeft minder oogst. De prijzen zullen gaan stijgen.

 • Barneveldsei

  Je kunt ook mestkorrels strooien die in Nederland mestbewerking hebben gehad.
  Heb al 30 jaar zonder kunstmest geproduceerd, dan vervuil je het milieu ook niet.

 • farmerbn

  Het probleem met de mestkorrels is dat ze te weinig kg meststoffen bevatten. Je moet erg veel strooien en dat gaat moeilijk met een gewone kunstmeststrooier. De politiek wil ook steeds schraaldere mest zodat je ook geen echt dikke gehalte-korrels kunt maken. Transport wordt ook duurder per kg NPK dus akkerbouwers in het buitenland moeten meer betalen. Boeren zouden weer extra dikke mest mogen produceren voor die mest die naar het buitenland moet. Veel N, P en K per ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.