Akkerbouw

Nieuws 3723 x bekeken

Nieuw freon past in oude R22-installaties

Er is een nieuw freon op de markt dat het chloorhoudende koudemiddel R22 kan vervangen: R453A. Dat meldt adviesbureau Agrofocus in Spanbroek (N.-H.).

Koelinstallaties die draaien op het chloorhoudende koudemiddel R22, mogen sinds 1 januari 2015 niet meer bijgevuld worden. Zolang de koelinstallatie goed werkt, is dat geen probleem, maar bij een lekkage staan telers met de rug tegen de muur: bijvullen mag officieel niet meer.

 

Middel is niet brandbaar en niet giftig

Het nieuwe koelmiddel R453A is een mengsel van R125/R32/R134a, R227ea, butaan en isopentaan. Het middel wordt aangeduid als niet brandbaar en niet giftig. De bij R22 gebruikte pakkingen zijn compatibel met R453A. In tegenstelling tot enkele andere alternatieve freonen hoeven ook expansieventielen, leidingwerk en olie niet vervangen te worden. Vervangen van R22 in bestaande koelinstallaties gaat zo eenvoudig.

Qua koelcapaciteit vergelijkbaar met R22

Qua koelcapaciteit en COP is het vergelijkbaar met R22. Het middel is een mengsel en heeft dus een verdampingstraject in plaats van een verdampingstemperatuur. Het gaat om zo'n 4 graden verschil tussen eerste verdampende component en laatst verdampende component. Daardoor loopt de verdampercapaciteit iets op en de condensorcapaciteit iets terug. Volgens Agrofocus is dat geen groot probleem. Vanwege het verdampingstraject is R453A niet aan te bevelen in pompsystemen.

Gebruik R453 ook na 2017 toegestaan

Omdat de GWP (Global Warming Potential) onder de 2.500 ligt (GWP is 1.765) is gebruik van R453A ook na 2017 nog toegestaan. Pas in 2030 valt voor dit koudemiddel het doek. Dat geldt overigens voor alle freonen.

Of registreer je om te kunnen reageren.