Akkerbouw

Nieuws 1706 x bekeken

NAV: houd landbouw buiten handelsdeals

Het is voor Europese boeren onacceptabel dat wat onder Amerikaanse wetgeving is geproduceerd zonder meer moet worden toegelaten op de Europese markt. Dat zegt Keimpe van der Heide, bestuurslid van de Nederlandse Akkerbouwvakbond (NAV).

Van der Heide vindt dat de voedselproductie buiten vrijhandelsverdragen zoals TTIP (handelsverdrag tussen EU en VS) moeten worden gehouden. 
"De EU heeft op het vlak van dierenwelzijn, gewasbescherming en milieu aantoonbaar strengere regels dan de Verenigde Staten. En deze strengere regels leiden naast een betere kwaliteit ook vaak tot kostprijs verhogingen, waardoor de Europese landbouw in een nadelige concurrentiepositie komt. In de EU hebben we in een lang proces van harmonisatie de verschillen in regelgeving tussen de EU-lidstaten verkleind. Dat proces is nog niet eens afgerond of we introduceren de volgende ongelijkheid al weer."

'Volledig vrije markt werkt niet'

Volgens Van der Heide is het ook voor de Europese consument niet goed als normen voor voedselveiligheid worden verlaagd. Daarbij komt dat in de visie van de NAV dat een volledig vrije markt voor de primaire sector niet werkt. "Het kenmerk van de primaire sector is dat we te maken hebben met enorme aantallen aanbieders en doorgaans maar een handjevol afnemers."

Of registreer je om te kunnen reageren.